Historie

In 1887 begint ene Hendricus Ottenhof, telg van een oorspronkelijk uit Ambt Delden afkomstig boerengeslacht, op 28-jarige leeftijd een smederij annex winkel aan de Vestingstraat in Oldenzaal. Enkele jaren later al zet hij zijn hoef- en kachelsmederij en nering in brandkasten, insluithaarden, kachels en fornuizen voort aan de Deurningerstraat.

125 jaar ijzersterk in ijzerwaren

Ottenhof al meer dan 125 jaar ijzersterk in ijzerwaren

Hij had daar een woonhuis met erf en bouwland gekocht, op een perceel waar thans de ING Bank is gevestigd. Ook op die plek blijft de ondernemer Hendricus Ottenhof niet heel lang. In 1902 koopt hij een pand met opslagruimte aan de Molenstraat  1 en 2, van waaruit hij zich toelegt op de verkoop van fornuizen, kachels, keukengereedschappen, allerlei ijzerwaren, bouwartikelen en landbouwgereedschappen. Uit het gezin van zeven kinderen is de jongste zoon Antoon voorbestemd de zaak uiteindelijk voort te zetten. Voordat het zover is, treedt hij in dienst bij de firma Koning IJzerwaren en Gereedschappen in Goor om zo het vak te leren.

Assortiment

Antoon – roepnaam Toon – zet de zaak in de geest van zijn vader voort. Waarbij hij overigens wel steeds tijdig inspeelt op de wensen van de klant door de winkel te vernieuwen en uit te breiden en het assortiment aan te passen. Zo verwelkomt hij bij de viering van het 60 jarig bestaan in 1962 zijn klanten in een geheel verbouwd en modern ingericht winkelpand. Het vertrouwde assortiment is dan uitgebreid met kampeerartikelen. Toon besteedt veel zorg aan het inrichten van etalages, die met name ’s avonds - ook al door de verlichte glas-in-loodramen boven de grote etalageruiten -  een sfeervolle aanblik bieden.

Vierde generatie

Na het overlijden van Toon in 1967 wordt de zaak in eerste instantie voortgezet door diens kinderen, in latere jaren door zoon Henk en zijn vrouw Joke. Ze breiden de winkel, nog altijd op dezelfde plek aan de Molenstraat, uit tot een speciaalzaak in ijzerwaren en gereedschappen en bouwbeslag voor bouwbedrijven en particulieren. Als Henk in 1989 plotseling en veel te vroeg komt te overlijden, zet diens zoon Ton de zaak voort. Onder leiding van deze vierde generatie Ottenhof wordt het bedrijf voortgezet aan de Nijverheidsstraat.

Advertentie uit vervlogen tijdenWinkel molenstraat OldenzaalHenk OttenhofOprichter OttenhofWinkel molenstraat 1923